10 Ocak 2009 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA VE AŞURE

HER YEMEĞE BAŞLAR GİBİ;
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
YENİ BİR BLOG
DİĞERİNDEN PEK FARKLI BİRİ KIZIM İÇİN DİĞERİ MİDEM :)
VE ANNEMİN İKİ LEZZETİ
ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA VE AŞURE
UMARIM BEĞENİRSİNİZ
İKİSİDE BİRBİRİNDEN LEZZETLİ OLMUŞTU


ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA;
MALZEMELER
500 gr asma yaprağı
2 su bardağı dolmalık pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 soğan
2 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
2 tatlı kaşığı kuşüzümü
Tuz, karabiber, nane

Hazırlanışı:
Pirinci yıkayıp ılık suda ıslatın ve 30 dakika bekletin. Süzüp durulayın. Soğanı soyup kıyın ve zeytinyağını tencereye alıp soğanı ekleyin. Biraz pembeleştirip süzülmüş pirinci ilave edin. 1-2 dakika kavurun. Fıstık, üzüm, tuz ve baharatı ilave edip karıştırın, ocaktan alın. Asma yapraklarını tuzlu kaynar suda sararıncaya kadar haşlayıp süzgece alın. Yapraklar hazır olunca yaprağı açın ve iç malzemeyi içine ekleyip sigara şeklinde sarın. Tencereye dizip üzerine bir tabak kapatın. 2 su bardağı ılık su ilave edip ağır ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın.


AŞURE;
BU YIL AŞUREYİ "OKTAY USTA" TARİFİNE GÖRE YAPTIK BİR TEK ELMA EKLEMEDİK AMA LEZZETİ VE RENGİ ÇOK GÜZEL OLDU...
MUHARREM AYINIZ KUTLU OLSUN

Malzemeler :
1 kg.aşurelik buğday
500 gr.fasulye
500 gr.nohut
2 su b.kuru üzüm
200 gr.kuru incir
200 gr.kuru kayısı
1 su b.pirinç
2 su b.süt
1.5 kg.toz şeker
2 portakal kabuğu rendesi
gülsuyu
su
Üzeri için:
tarçın
fındık
nar
kuş üzümü
dolmalık fıstık
file fındık
yeşil pirinç fıstık
Hazırlanışı :
Buğdayı geceden üstüne sıcak su koyarak bir gece bekletin. Bir gece bekledikten sonra üzerine tekrar su koyarak patlayana kadar pişirin.Daha sonra altını kapatarak içine fasulye ve nohutu da ekleyerek kaynar su verdikten sonra kapağı kapalı dinlenmeye bırakın. Bu arada kuru üzümün de üzerine sıcak su vererek dinlendirin. Dinlendikten sonra altını tekrar açın. Arada bir karıştırarak 10 dk. kadar pişirin. Sonrasında üzümü de ekleyerek karıştırarak pişirmeye devam edin. Oratlama 5 dk. daha piştikten sonra yarı kıvamda haşlanmış pirinci suyuyla beraber ekleyin.Kıvamını koyu bulursanız sıcak su ekleyebilirsiniz. Bir süre sonra üzerine portakal kabuğu rendesi ve kayısıyı da ilave edin. Bu arada karıştırmayı ihmal etmeyin. Renginin beyaz olması için üzerien sütü de ilave edin. Bir süre sonra üzerine toz şekeri ve gül suyunu ekleyin. Bİr kaç dakika daha pişiridkten sonra kapağını kapatarak bir süre dinlendirin. Daha sonra kaselere paylaştırarak üst malzemeler ve incir ile süsleyerek servis yapın.

4 yorum:

  1. hayırlı olsun cannım yeni blog...bende boğazıma düşkünümdür,yemek yemeye bayılırım duru izin verdiği kadar yapmayada...

    güzel,lezzetli,pratik tariflerini bekliyoruz

    takiptekiz

    kolay gelsin

    YanıtlaSil
  2. :)
    AY BUDA İLK MESAJIMIZ
    TEŞEKKÜR EDRİMM
    UMARIM BU CADI İNCİ İLE UĞRAŞIRKEN BOŞLAMAM
    SEVGİLER ÖPÜCÜKLER

    YanıtlaSil
  3. yeni bloğunuz hayırlı olsun. aşureyi sevmesem de yaprak sarmasına bayılırım. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. teşekkür ederiz
    bakalım becerebilicez mi :)

    YanıtlaSil